Хората трябва да са добре подготвени, топло облечени и с подходяща

...
Хората трябва да са добре подготвени, топло облечени и с подходяща
Коментари Харесай

ПСС: Има опасност от лавини, избягвайте разходка в планината, ако не познавате района

„ Хората би трябвало да са добре готови, топло облечени и с подобаваща екипировка за зимата, в случай че излизат на разходка в планината. Добре е да са по-внимателни, когато отиват на склон, затрупан със сняг ”. Това изясни Ивайло Валеов от Планинската избавителна служба в ефира на предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.
Повод за думите му е вчерашната акция малко под хижа „ Белмекен ”. Спасителите трябвало да транспортират човек, умрял в планината. Операцията траяла над пет часа. Сигналът е подаден от другар на изгубилия се в мъчно наличното място екскурзиант. 
Спасителите предизвестиха, че по високите места в България времето е рисково. В идващите дни ще има сериозен риск от лавини, ще падат мъгли и ще духат мощни ветрове.
Климатологът Симеон Матев уточни, че гъстата мъгла, обхванала високите елементи на над 2000 метра, също е причина за неприятни обстановки, изключително в случай че не се познава регионът. " От на следващия ден предлагам разходка в планините, когато изискванията ще са по-добри. Разбира се, би трябвало да се избират по-безопасни места. Предишните дни имаше мощен вятър. Той придвижи големи количества сняг и ги навя по скатове с източно ревю. Затова в този момент всички скатове,  обърнати на изток, югоизток и юг, са евентуално рискови за лавини ", акцентира той. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР